sâmbătă, 21 martie 2009

Ca in viata...

Daca ar fi sa comparam fotbalul cu viata nu am gresi cu nimic. In ambele cazuri cei "mici" sufera, chiar daca sunt mai buni decat cei "mari" si prosti. In jurul nostru totul devine din ce in ce mai fals, tot mai dinainte stiut. Pe noi ne ingrijoreaza criza economica, in loc sa ne gandim la natura din jur.

Impasul asta financiar de pe Glob, cum necum va trece, dar bataia de joc cu care tratam mediul s-ar putea sa ne coste mult mai scump. Poate nu direct, dar cel putin generatiile viitoare vor patimi crunt. Dar conteaza? Noua ne pasa doar de bani.... Bani si iar bani... N-am inteles niciodata mentalitatea omului de a strange munti de avutii... Averi... Pentru ce? Aha... sa o lasi urmasilor, care urmasi o vor investi in fite. Fireste, daca ai sa zicem 1 miliard de euro, nu le dai totul (urmasilor), dar si 0,1 % daca le inmanezi este suficient pentru a declansa nenorociri: bolizi pe patru sau pe doua roti la 18 ani, pe care habar n-au sa le controleze (vezi stirile...), droguri, nopti imbibate in bauturi aparent fine, dar in realitate letale.

Uneori cand ai bani, te crezi invincibil, stapanul tuturor, dar de fapt esti expus mai mult decat ai putea crede. Unde vreau eu sa ajung? Nicaieri in mod special, dar mi-e peste puteri sa inteleg mentalitatea oamenilor! M-am saturat sa vad atatea automobile in jurul meu! Desi aproape ca nu mai incap unele de altele lumea isi tot
cumpara. Eu nu vreau. Oare e o rusine atat de mare sa mergi cu mijloacele de transport in comun? N-as zice... Poate ca eu vad altfel lucrurile... Dar asa sunt!

Tampenii sau nu ce am asternut eu aici se transpun si in lumea fotbalului. Acum, nu mai e lupta pentru trofee, ci doar pentru bani! Se doreste infiintarea unei Superligi Europene... Pentru ce? Spectacol? Ce spectacol dom'ne... Pentru bani! Cum poate cineva crede ca o competitie fiecare cu fiecare poate fi mai captivanta decat una eliminatorie?!

Sa zicem ca s-ar juca intre 22 de echipe, o singura mansa, asadar 21 de etape. Se ajunge in etapa a 17. Retrogradeaza ultimele 4, 6, 8... Nu conteaza asta, ca oricum in fata nu conteaza decat castigatoarea... Locul 2 nu te mai duce nicaieri ca in campionatul national. In sfarsit, etapa a 17-a joaca ocupantele locului 6 si cea
a locului 11. Ambele la distanta mare atat de "cap" cat si de "coada". In conditiile astea, ce interes mai poate prezenta un asemenea meci...? Ce fotbalist din lume si-ar mai da silinta sa joace decent in asa disputa? Ar fi penibil sa credem ca prea multi... Sau ce se va face o premiere in functie de locul pe care-l ocupi? Daca ar fi asa... echipele din al doilea si al treilea esalon din Superliga pentru ce ar mai lupta?

Haideti sa fim seriosi si sa ne dam seama ca o astfel de intrecere ar oferi un singur trofeu! Atat! Oare nu mai bine era inainte, cu 3 competitii? Cu siguranta da... Dar acum conteaza doar finantele. In prima faza se vor genera poate mai multi bani, dar cu timpul suporterii, caci ei debiteaza grosul banilor din conturile UEFA. Fara ei, nu ar fi nimic! Oficialii forurilor europene motiveaza insa prin dorinta celor mai importante cluburi de pe Batranul Continent, ca fanii sa poata beneficia numai de meciuri tari. Ei bine asta nu se poate. Nu ai cums a ai numai meciuri tari, fiindca astea tocmai prin calitatea de a fi putine se remarca. Ma rog, nu putine, dar nici nu pot fi 21x11 meciuri tari! Ca nu are cum. E la fel ca in cazul automobilelor. Sunt practice daca sunt prezente intr-un numar moderat, ca decat sa faci 10 km in doua ore cu masina, mai bine ii faci pe jos in 3, ca e si ma sanatos...

Sper sa nu se ajunga la punerea in practica a acestui plan falimentar al UEFA, care ar afecta sportul rege asa cum defrisarea padurii ecuatoriale afecteaza Planeta....Apropo de planeta... Oare nu e mai bine sa ai niste venituri decente
si sa savurezi o plimbare intr-un urias parc, decat sa fii disperat sa acumulezi cat mai mult si mai mult in conturi si sa alergi zilnic printre cladiri din beton si sticla? :-?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu