marți, 2 iunie 2009

Normalitatea

Daca in fotbalul nostru ani buni rutina ne-a omorat, prin prisma faptuluic a la titlu au avut dreptul sa se bata doar echipele bucurestene, acum situatia s-a schimbat. "Brandurile" Steaua si Dinamo au cazut in anonimat. Oare de ce? Avem un campionat slab, echipele mici le-au ajuns din urma pe cele mari etc, etc. Sunt sintagme pe care le-am tot intalnit an de an. In realitate insa lucrurile stau putin diferit: noi NU avem echipe mari, sau cel putin care sa se detaseze ca valoare de pluton.

Din 1991 si pana in 2008, nicio echipa de provincie nu mai izbutise sa ia titlul, acest monopol spargandu-l CFR. S-au invocat sumele imense investite de Paszkany, de arbitraje favorabile, de meciuri trucate. Dar cine au fost acuzatorii? Ce s-a ales de ei in timp? Circumstanmtele atenuante invocate atunci de "colosii" fotbalului nostru nu si-au mai avut acoperirea si in 2009, cand iata, iar a ajuns titlul in provincie. Dar nu la Cluj, nu la Timisoara, ci la... Urziceni! "Titlul de portat in Baragan?" cum frumos suna titlul unui ziar de sport... DA! A fost deportat in Baragan.

Cat de ciudat suna si totusi este adevarat. Pai acum ce scuze mai exista? Se sparge mitul granzilor ca un balon de sapun... Nu mai poate fi acuzat niciun arbitraj, niciun favoritism, nimic! Unirea a luat titlul pe bune si inca ce succes a realizat! Ganditi-va numai ce nume au fotbalistii de la urziceni. Onofras, Bilasco, Galamaz, Balan, Varga, Rusescu, Danalache, Nicu, Frunza, Bordeanu sau Mehmedovic nu au avut decat cel mult treceri scurte pe la unele mari cluburi ale campionatului. Oare cum s-a putut totusi? Un singur argument: Bucsaru a fost patron si Petrescu antrenor. Cu asta am spus tot ce trebuia.

Urmeaza Cupele Europene, unde sunt sigur ca ne vom face iar de ras, cu mici exceptii... Urziceni si CFR zic eu sunt pregatite. In rest? Cine stie, poate doar daca prind Vaslui sau Brasov Europa... Bucurestiul e MORT la acest capitol. Din pacate ei traiesc acum doar din amintiri, e drept frumaose, dar aceste amintiri nu pot nicidecum farda neputinta actuala generata de excesul de fite, de tupeu si de alcool...

Faptul ca nu mai iau "granzii" capitalei titlul an de an nu inseamna ceva deosebit, ci abia acum se vede normalitatea sportului. Daca am readopta sistemul cu 16 echipe am avea mari sanse chiar sa repetam performantele din urma cu cativa ani din Europa. Daca nu, e greu, foarte greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu