joi, 25 decembrie 2008

De sfarsit de an...

Acum, cand toata lumea nu doreste altceva, decat sa-si petreaca sarbatorile hibernale cu persoanele dragi, prin diferite colturi ale lumii se decid campioane nationale, la fotbal... La noi s-a intrat in pauza competitionala de vreo luna, dar in Argentina, in Ajunul Craciunului a fost incoronata castigatoarea Aperturei. In Tara Tangoului, se joaca practic, doua campionate intr-un an... Clausura si mai apoi Apertura, sistem care este valabil incepand cu 1991. Asadar, de 17 ani, inainte de Craciun se incoroneaza o campioana. La sfarsitul celor 19 etape, se regaseau trei cluburi cu acelasi numar de puncte: 39 (Eterna... Boca Juniors, San Lorenzo si nou-promovata Tigres). Desi golaverajul era diferit, sistemul din Argentina este simplu: in caz de egalitate de puncte, echipele in cauza isi disputa trofeul intr-un meci/turneu de baraj.

Vazuta drept campioana morala, de catre Diego Maradona, Tigres juca primul meci in fata lui San Lorenzo. Dar nu a avut castig de cauza, fiindca adversarii s-au impus cu 2-1. Acum San Lorenzo, avea un ascendent moral, dar Boca le-a scos titlul din cap, invingandu-i cu 3-1. Asa ajungea una dintre cele mai titrate echipe din lume in pole-position. Urma o formalitate cu Tigres si gata: trofeul era din nou la ei.

Pe 23 decembrie (la noi era 24), la televizor putea fi vazuta marea finala, dintre doua cluburi, intre care sunt insa diferente ca de la cer la pamant... Boca Juniors are 18 trofee internationale, in timp ce "Matadorul" a revenit in prima liga dupa o pauza de 27 de ani. Galben-albastrii puteau sa piarda si la un gol, fiindca oricum ieseau invingatori. Tigres trebuia sa castige obligatoriu la minimum doua goluri... Greu...

Pe teren insa intra doua echipe a caror prezenta este pentru scurt timp eclipsata de puzderia de spectatori prezenti in tribune, care-si sustineau frenetic favoritii. Partida incepe, iar terenul pare sa fie inclinat in directia de atac a marei favorite. Vedetele Figueroa si Palacio si-au creat sau au dus la crearea a catorva ocazii, dar portarul oponentei a fost in zi de gratie. Fara nume grele in echipa precum Riquelme sau Palermo, Boca a redus turatia motoarelor, iar in repriza a doua meciul devenise anost. Pana in minutl 68, cand gazdele ataca. Tot meciul nu au avut nicio ocazie clara, dar acum o centrare de pe stanga ne-a readus brusc aminte de iesirea lui Prunea de la meciul cu Suedia... Mingea zboara, junele portar al Bocai iese sa prinda mingea, dar Lazzaro ii ia fata si o introduce in plasa. Stupoare. Goalkeeperul Javier Garcia a realizat ce se intamplase dupa cateva fractiuni de secunde abia... O reactie ce s-ar putea potrivi celebrei replici a lui Paul Robinson dupa uriasa gafa dintr-o partida cu Croatia: "Am iesit dupa minge, dar cand am ajuns ea nu mai era acolo...". Meciul era relansat, iar tanarul de 21 de ani constientiza eroarea comisa. Ochii ii erau umezi, iar privirea usor disperata. Antrnorul simte si schimba: intra un portar si mai tanar. Incepand din acel moment balanta avea sa se incline. Tigres ataca in valuri, dar defensiva Bocai se descurca bine si ocaziile sunt prea putine si ca numar si ca periculozitate. Timpul se scurge cu greu, iar nervii cedeaza: Palacio vede rosu, dar nu mai conteaza. Boca devine campioana! Final de an delirant pentru fanii de pe La Bombonera! Boca ia al 24-lea titlu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu